30.11.2021

DAIKIN TÜRKİYE CEO'SU HASAN ÖNDER'DEN DOĞRU KOMBİ KULLANIM TAVSİYELERİ

DAIKIN TÜRKİYE CEO’SU HASAN ÖNDER’DEN DOĞRU KOMBİ KULLANIM TAVSİYELERİKış aylarında evimizin en önemli cihazı haline gelen kombiler, hem verimli çalışsın hem de faturalarımızı kabartmasın istiyoruz. Kullanıcıların bu beklentilerini karşılayabilmeleri için önemli noktalara dikkat çeken Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, kombi seçiminde öncelikle yoğuşmalı kombi tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Önder, doğru kombi kullanımının ipuçlarını da verdi.


Sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılamak için kullanılan kombiler, kış aylarının vazgeçilmez cihazı olmakla birlikte en çok şikayet edilen cihazı da olabiliyor. Bazı kullanıcılar kombisinin çok yaktığından yakınırken, bazıları yeterince verim alamadığından şikayet ediyor. Kış mevsiminin kendisini iyice hissettirdiği bu dönemde,  hem ısınıp hem de tasarruf etmek isteyenler için tavsiyelerde bulunan Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, faturaları kabartmadan yüksek verim alınabileceğine dikkat çekti. Öncelikle daha az yakıt harcayan yoğuşmalı kombilerin tercih edilmesi gerektiğini hatırlatan Önder, bunun yanı sıra doğru kullanımın da yüksek verim ve tasarruf açısından önemli olduğunu vurguladı. Önder, doğru kombi kullanımı için neler yapılması gerektiğini de şöyle sıraladı:
 

VERİMLİ BİR KOMBİ KULLANIMI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?VERİMLİ BİR KOMBİ KULLANIMI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


Dış hava sıcaklık sensörü kullanılmalı: Kombi kalorifer su sıcaklığının, mekanın sıcaklığına göre, kullanıcı tarafından manuel olarak ayarlanması, mekanın fazla ısınmasına, konfor şartlarının bozulmasına, kombi veriminin düşmesine ve yakıt sarfiyatının artmasına sebep olabiliyor. Bu noktada; kombi destekliyorsa, dış hava sıcaklık sensörü kullanarak kalorifer su sıcaklığının, dış hava sıcaklığına göre otomatik olarak kombi tarafından ayarlanacak şekilde kombinin çalıştırılması gerekiyor.

Termostatik radyatör vanası tasarruf sağlar: Evlerde oda termostatı kullanmak yılda yaklaşık yüzde 12’ye varan enerji tasarrufu sağlar. Termostatik radyatör vanası kullanarak, her odanın sıcaklığı konfor şartlarına göre ayarlanabilir. Tavsiye edilen ekonomik konfor şartlarını sağlayan oda sıcaklıkları oturma odaları ve salonlar için 22°C, yatak odaları için 20-18°C, antre ve mutfak gibi alanlar için 18°C’dir. Bu tasarruf açısından da çok önemli. Çünkü her 1°C’lik sıcaklık artışı yakıt sarfiyatını yüzde 6-7 oranında artıracaktır. Kullanıcımız bütün bu tasarruf yöntemlerini uygularsa faturalarında yıllık yüzde 41’e varan tasarruf yapmış olur. Bu tasarruf karbon salınımını da düşürerek aynı zamanda doğa dostu bir kombi kullanımı da sağlayacaktır.

Kombilerin ‘timer’ özelliğinden yararlanılmalı: Kombi kullanıcıları cihazlarının programlama özelliğinden de yararlanmalı. Evde olmadıkları saatlerde, program saatli oda termostatı kullanarak kombi kapatılabilir veya kısmi olarak çalıştırılabilir. Kalorifer su sıcaklığı veya oda sıcaklığı da düşürülmelidir. Ayrıca program saati bulunan kombilerin timer özelliğinden faydalanılmalıdır.

Kombilerin önü kapatılmamalı: Kombi kullanımında yüksek verim ve tasarruf için, gece saatlerinde kombi su sıcaklığı veya oda sıcaklıkları düşürülmelidir. Ayrıca radyatör önlerinin perde, niş, mobilya gibi nesneler ile kapatılmamasına özen gösterilmelidir. Bina ısı yalıtımı da kombinizin verimli kullanımında çok önemli bir konudur. Binanızda yalıtım yoksa yaptırılmasını tavsiye ediyoruz.

Kullanım suyu sıcaklığı 50°C’yi aşmamalı: Kombi kullanıcılarına da bir tavsiyemiz; kullanım suyu sıcaklığının 50°C’nin üzerine ayarlanmamasıdır. Çünkü 50°C’nin üzerindeki sıcaklıklar kombinin plakalı eşanjöründe kireçlenme riskini artırıyor. İdeal kullanım suyu ayar sıcaklığı  45-50 °C olmalıdır.

Yılda bir kez bakım mutlaka yaptırılmalı:  Kombilerin güvenli ve verimli çalışmasının devamlılığını sağlamak için kombi bakımının yetkili servisine, yılda bir kez, mutlaka yaptırılması gerekiyor. Servis hizmetleri için, mutlaka kombinin üreticisi tarafından eğitilen ve yetkilendirilen ‘Yetkili Servisler’in çağrılması gerekir. Çünkü yetkisiz firmalar, orijinal  olmayan malzeme kullanarak ya da cihazın teknik özelliklerini bilmemelerinden dolayı kombi cihazına zarar verebiliyor, kullanıcı için hayati risk oluşturabiliyor.