Kombi Ayarlarınız Nasıl Olmalıdır?
Kombi ayarları, karışık gibi görünse de ufak birkaç bilgi ile aslında ne kadar kolay olduğu anlaşılabilen bir durumdur. Kombi ayarları, özellikle teknik konularla arası iyi olmayanlara oldukça zor bir iş gibi gelir. Sanki bir tuşa basıldığında kombi bozulacakmış gibi geldiğinden çoğu kişi bu işi üstlenmek istemez. Şayet siz de onlardan biriyseniz ya da ilk defa kombi kullanmaya başlayacaksınız yazımızdan destek alabilirsiniz. Emin olun, kombi ayarlarını yapmak o kadar da çetin bir iş değil.
Kombi Ayarları Nasıl Yapılır?
Kombi kullanmak, kombi ayarlarını yapmak aslında göründüğünden çok daha kolay bir işlemdir. Günümüzde, gelişen teknolojiyle birlikte üretilen kombilerin kullanım panelleri kullanıcıyı zorlamayacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcıya yardım eden, kullanıcı dostu bu paneller ve arayüz tasarımları, kombi ayarlarını belirlemede, kontrol etmede oldukça işlevsel bir duruma sahiptir.
Kombilerin üzerinde genellikle ışıklandırma sistemiyle ayrılan bir kontrol paneli bulunur. Bu kontrol panelinden kombi üzerinden dileğiniz ayarı yapabilirsiniz.
Peki, bu ayarlar ne ayarlarıdır? Kombi ayarları hangi işlemler için gereklidir?
Kombi ayarları, ısı ayarı, basınç ayarı ve basınç ayarı gibi birkaç farklı işlemler üzerinden yapılmaktadır. Kullanıcıların en sık kullandıkları ve zaman zaman ne yapacaklarını bilemedikleri ayar, su ayarı ve ısı ayarıdır. Bu su ayarı ve ısı ayarının hangi mevsimde nasıl olması gerektiği bu yazının içinde sizlere anlatılacaktır.
Kombilerde Isı Ayarı Nasıl Yapılır?
Doğalgaz, hem uygun fiyatlı bir ısınma alternatifi hem de çevre dostu olduğu için günümüzden en çok tercih edilen ısınma sistemlerinden biridir. Öyle ki her geçen gün, ev ve iş yeri fark etmeksizin doğalgaz çeşitli mekânlarda kullanılmaktadır. Kapalı mekânları ısıtmasının yanı sıra doğalgaz, sıcak su temin etme ve mutfakta ocak sistemlerinde kullanılma gibi pek çok alanda tercih edilmektedir. Doğalgazdan yararlanmanın yolunda tabii ki kombilerden geçmektedir. Mekâna doğalgazı verme işleminde kullanılan bu kombinin sıcak su ayarları nasıl olmalıdır?
Kombilerde hem sıcak su derecesi hem de kalorifer derecesi bulunmaktadır. Bu her iki ısının kaç derecede olacağı kullanıcının belirleyeceği bir durumdur. Isı ayarları, kombinizin fonksiyonel özellikleri, kombiyi kullandığını mevsimin hangi mevsim lodge, mekânın izolasyonu, bulunduğu kat gibi durumlarda değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple kombinin ne zaman hangi ısı ayarında kullanılacağı ancak içinde bulunulan zamanla belirlenebilir. Yaz mevsiminde sıcak su ihtiyacı olacağı, şebeke suyu sıcaklığının da yüksek olacağı için kombi sıcak su ayarı 40-45 derecelerde olabilir. Kombinizin ısı ayarını kış mevsiminde biraz daha artırabilirsiniz.
İlkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde de hava çok soğuk olmayacağı için kombinizi düşük derecede kullanmanız yeterli olacaktır. Yine eğer kuzey cephede oturuyor ve binanızın ısı yalıtımı çok iyi değilse kış mevsiminde kombinizi üst seviyede kullanmanız gerekecektir. Kombinin kullanıldığı mekânın alt ve üst katı boş ise de bu, ısınmayı etkileyeceği için kombinin de derecesinin yüksek olması gerekecektir.
Kombi ısı ayarı, kullanılan kombinin çeşidine göre de farklılık göstermektedir. Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir.
Yoğuşmalı kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşecektir. Yoğuşma oranının düşmesi demek, kombiden istenilen performansı alamamak demektir. Hem ev istenildiği kadar ısınmayacak hem de tasarruf yapılamayacak demektir. Bu sebeple, kış mevsiminin ortasında da olsanız, hava çok soğuk da olsa yoğuşmalı kombide ısı ayarınızı 50 55 derecenin üzerine çıkarmamayı ihmal etmemelisiniz. Tabii düz/konvansiyonel kombi kullanıyorsanız bu derece yükselebilir. 40 derece ile 80 derece arasında olabilir. Kombilerin ısı ayarı, kullanılan kombinin özelliklerine göre değişiklik gösterir; bunu unutmamalısınız. Sizlere her mevsimde yardımcı olacak Kombiler, Daikin’de mevcut. Birbirinden farklı modelleri uygun fiyatlara bulabileceğiniz Daikin kombileri incelemek için geç kalmamanız tavsiyemizdir!
Kullanılan Mekânda İdeal Isı Ayarını Belirleyin
Kış mevsimi zorlu hava şartları sebebiyle her anlamda zorlu geçen bir dönemdir. Hem ısınmayı sağlamak hem de ısınırken tasarruflu olmaya çalışmak herkesin gözettiği bir durumdur. Bu yüzden yapmanız gereken ilk şey, kombi ısı ayarınızı belirlemek olmalıdır. Normal şartlarda evin her odasında, mutfakta ısı ayarı 20 derece olursa bu yeterlidir. Fakat kullanılan alanda küçük çocuk, yaşlı ya da hasta varsa bu sıcaklık değişebilir. Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır.
Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir. Böyle bir durumda ortamın ideal sıcaklık seviyesine gelmesi, kombinin türüne, performansına, peteklerin boyuna, mekânın yalıtımına, bulunduğu cepheye, büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Bu işlemi en hızlı yapacak kombi, yoğuşmalı kombidir. Kış mevsiminizi kolaylaştıracak, ideal ısı ayarınıza en rahat şekilde ulaştıracak Daikin Yoğuşmalı Kombiler için sizleri mağazamıza beklediğimizi unutmayın.
Kombi Ayarında “Yaz Modu” ve “Kış Modu”
Bulunduğunuz mevsim, kombinizin ayarını nasıl kullanacağını belirler. Kombinin yaz ayarı ve kış ayarı birbirinden farklıdır. Kombilerde “yaz konumu”, “kış konumu” veya “yaz modu”, “kış modu” gibi ayarlar bulunmaktadır. Kış modunda hem ısıtma hem de sıcak su tarafı aktif iken, yaz modunda sadece sıcak su tarafı aktiftir. Kombi, yaz konumunda çalışırken sizlere sadece sıcak su temin edecektir. Kış konumuna geçtiğinde ise kullanacağını mekânın ısınmasını da sağlayacaktır. Peki, evi ısıtırken nasıl tasarruflu olabilirsiniz?
Yakıt Tasarrufu İçin Kombi Nasıl Kullanılır?
Kışın ısıtma yaparken ısıtma ECO modunu aktif etmek kombinin daha ekonomik çalışmasını sağlar. Odalarınızı havalandırırken, varsa, termostatik vanaları kapalı konumuna getirin.
En fazla ısı kaybı pencerelerden ve dış kapılardan gerçekleşir. Pencerelerin ve kapıların sızdırmazlığından emin olun ve gerekli önlemleri alın. Varsa, panjurlarınızı geceleri kapatın. Radyatörlerle mobilyalar arasında en az 50 santimetrelik mesafe bırakın. Aksi durumda ısınan hava sirkülasyonu sekteye uğrayacak ve oda verimli bir şekilde ısınmayacaktır. Oda sıcaklığını gereğinden fazla bir değere ayarlamayın. Gündüzleri sıcaklık set değerini düşürmek enerji tasarrufu sağlar.
Cihazınızın verimli bir şekilde çalışması için yılda en az 1 kez bakım yaptırın.
Binanın yalıtımlı olması enerji tasarrufunu artıracaktır. Radyatörlerde termostatik vana kullanın. Her bir odanın sıcaklığı konfor koşuluna göre ayrı ayrı ayarlanmalıdır. İdeal ortam sıcaklıkları; antre için 20°C, salon için 22°C, mutfak ve banyo için 18°C ve yatak odası için 18°C dir. Radyatörlerin perdeler tarafından kaplanmasını engelleyin
Şu ürün ilginizi çekebilir: Premix NDJ 24 kW
Eğer kombinizi tamamen kapatırsanız kombinin içinde dolaşan suyu istediğiniz sıcaklığa getirebilmek için kombinizin çok fazla enerji tüketmesi gerekecektir. Hal böyle olunca faturanız da istediğinizden yüklü gelecektir. Bunun yanı sıra, kış mevsiminde, özellikle sıfır derecenin altına indiği günlerde, eğer kombinin balkondaysa, içindeki su donabilir. Donan su, boruların patlamasına neden olabilir. Bu da yeni bir masraf kapısı demektir. Bu yüzden kombinizi hem tasarruflu aynı zamanda da verimli kullanmak istiyorsanız tamamen kapatmamalısınız. Doğalgazda tasarruf elde etmenin püf noktası, kombi ısı ayarını düşük ayarda tutmaktır.
Kombi Sıcak Su Ayarını Kaç Olmalıdır?
Kombilerin temel kullanım amaçlarından diğeri de sıcak su temin edebilmesidir. Kombi üzerinde bulunan musluk işareti, sıcak su durumunu göstermek içindir. Bu ayarın belirli bir derecesi yoktur. Sıcak su ayarı siz kullanıcıların tercihine kalan bir durumdur. Nasıl bir oranda sıcak su elde istiyorsanız sıcak su ayarınızı ona göre yapabilirsiniz.
Kombi Basınç Ayarında Neye Dikkat Edilmelidir?
Kombilerde ideal basınç değerlerinin 1-2 bar aralığında olmasına özen göstermelisiniz. Şayet kombinizin basınç değeri 1 barın altına düşlerse veya 2 barın üstüne çıkarsa kombinizin ayarını hemen düzeltmelisiniz. Bunu yapmak için de kombinizin altında bulunan su tahliye musluğunu kullanabilirsiniz. Eğer bu iş sizin zorluysa bir uzmana görünmeniz daha yararlı olacaktır.