YENİ YÖNETMELİK NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK, HERMETİK KOMBİLER ARTIK ÜRETİLMEYECEK
Bu yasak dinozor kombileri tarihe gömecek, hepimize tasarruf ettirecek!
Nisan ayında yürürlüğe girecek ErP yönetmeliği ile eski tip hermetik kombi ve kazanlara getirilecek ithalat ve üretim yasağını değerlendiren Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder; “Dinozor kombilerinizle vedalaşın demiştik, şimdi bunun zamanı geldi” dedi. Önder, “21 Nisan’da başlayacak yasak ile dinozor kombiler tarihe gömülecek ve bu yasak hepimize tasarruf ettirecek” derken, halen yıllık ortalama 1.400 lira doğalgaz faturası ödeyen bir kullanıcının yoğuşmalı kombi kullanımı ile 350 lirasının cebinde kalacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2015 yılından bu yana uygulanan ErP (Energy Related Products-Enerji İlişkili Ürünler) Yönetmeliği’nin ülkemizde de yürürlüğe girmesi için geri sayım başladı. 21 Nisan’da yayınlanması beklenen yönetmelik ile yoğuşmasız hermetik (konvansiyonel) kombi ve kazanların ithalatı ile üretimine yasak getirilecek. Bu cihazların yerini verimlilik değerleri daha yüksek, NOx (azot oksit), CO ve CO2 gibi atık gaz oranları daha düşük olan, piyasada ‘yoğuşmalı’ olarak bilinen kombi ve kazanlar alacak.
Isıtma sektörünü olduğu kadar tüm kullanıcıları da yakından ilgilendiren bu yönetmelik hakkında Levent’teki deneyim merkezi fuHa İstanbul’da bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Daikin Türkiye yetkilileri, yeni dönemde yaşanacak değişiklikleri paylaştı. Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, enerji tüketimi yapan cihazlara bir dizi standardı zorunlu hale getiren düzenlemelerin AB’de olduğu gibi ülkemizde de önce klimalarda devreye alındığını, şimdi de ısıtma cihazlarında uygulanacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Eylül ayında yaptığımız basın lansmanında ‘Dinozor kombi tarih oluyor’, ‘Dinozor kombinizle vedalaşın’ demiştik, bugün ise ‘Dinozor kombinizle vedalaşma vakti geldi’ diyoruz. O gün segmentinin en küçük premix yoğuşmalı kombisini tanıtırken aslında 21 Nisan’daki bu yönetmelik değişikliğine de dikkat çekmiştik. Bu yönetmelik ile sezonsal verimlilik değeri yüzde 86’nın altında kalan konvansiyonel kombiler ve 400 kW altındaki konvansiyonel kazanlar artık ithal edilemeyecek ve üretilmeyecek. Tüm pazar yoğuşmalı olarak tanımladığımız kombi ve kazan sınıfına kayacak.”
Önder, “Daikin olarak, yoğuşmalı kombi ve kazanlardaki geniş ürün gamımızla hatta bunun daha da ötesinde hibrit ürünlerimizle bu değişikliğe hazırız” derken, sözlerine şöyle devam etti: “Yoğuşmalı kombileri Türkiye’de üretmekle kalmayıp, tüm dünyaya ihraç eden bir şirketiz. Gururla söylüyorum ki, Türkiye’de ürettiğimiz kombileri şu anda 25 ülkeye gönderiyoruz. Segmentinin en küçük premix yoğuşmalı kombisi Türkiye ile aynı anda AB ülkelerinde satışa çıktı. Bundan 5 yıl önce 10 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız geçen yıl itibariyle 100 milyon doları aştı. Hedefimizde 2020 yılında 200 milyon dolara ulaşmak var. Yönetmelikleri beklemeden teknolojinin sunduğu bütün imkanları, inovatif bir şirket olarak kullanıcılarımıza yansıtırken istihdamdan ihracata ülkemize de değer oluşturmaya devam ediyoruz.”
İÇ ANADOLU VE DOĞU’DA TASARRUF 1.000 TL.’Yİ BULACAK
YENİLİKLER HİBRİT SİSTEMLER İLE DEVAM EDECEK
Daikin’in geniş bir yoğuşmalı ürün gamına sahip olduğunu, şu anda Daikin yoğuşmalı kombileri üç farklı kapasitede pazara sunduklarını, fiyatı ile her bütçeye uygun yeni iki seriyi de bu yıl üretmeye başlayacaklarını açıklayan Ertür, Türkiye’de henüz zorunlu olmayan bazı yeni uygulamaları da devreye alacaklarını açıkladı. Ertür, sektörün geleceğini de yansıtan bu yenilikler hakkında şu bilgileri verdi: “Avrupa’da ErP yönetmeliğinin kombi ile ilgili fazından sonra yayınlanan GAR (Gas Appliance Regulation) yönetmeliği henüz Türkiye’de uygulamaya girmeden önce biz uyum çalışmalarını başlattık. Yoğuşmalı yanma teknolojisini bir adım ileriye götüren ve yoğuşmalı kombilerde gaz/hava ayarının servislerce yapılma ihtiyacını ortadan kaldıran gaz-adaptif (otomatik gaz-hava oranı ayarı) teknolojisini yoğuşmalı ürünlerimizde kullanmaya başladık. Bunun yanı sıra, öncelik verdiğimiz bir diğer konu hibrit sistemler. Analizlere göre; 2030 yılında satılan cihazların yarısı ASHP-Hibrid (hava kaynaklı hibrit ısı pompaları) olacak. Bu trendin Türkiye’de de yaşanması kaçınılmaz. Çünkü ErP yönetmeliği uzun vadede teknolojik olarak A enerji sınıfına sıkışan ürün yapısına ve bu ürünlerin hibrit cihazlara doğru yönelmesine etki edecek. Daikin olarak biz bugün A+++ hibrit teknolojiye sahip ısı pompaları satışını yapabilen bir iklimlendirme firmasıyız. Şu an satışını yapmakta olduğumuz hibrit ısı pompalarında yüzde 146’ya varan verim değerleri ile pazarın teknolojik liderliğini üstleniyoruz. Alanında uzman bir şirket olarak biliyoruz ki, hibrit sistemler ile yaklaşık sıfır enerjili binalar ve şehirler kurmak mümkün. Bunun için çalışıyoruz. Dünyanın en küçük kombisinden sonra pazarda tüm dengeleri değiştirecek yeni ürünler ile ısıtmayı tasarlamaya devam edeceğiz. Onun için ‘Daikin gelecekten geliyor’ diyebiliyor ve size gelecekte yaşanacakları anlatabiliyoruz.”
KLİMALARDA DEĞİŞİM SÜRECİ R32 İLE BAŞLADI
Daikin Türkiye’nin geçen yıldan bu yana R32 ile çalışan yeni nesil klimaları Türkiye’ye sunduklarını hatırlatan Dursun, şunları söyledi: “Tüm yeniliklerde olduğu gibi R32 konusunda da öncülük üstlendik. Daikin’in bu konuda sahip olduğu 93 patenti ücretsiz olarak sektörün erişimine açtı. Bu konuda sektörümüze yönelik bilinçlendirme faaliyetleri, toplantılar ve seminerler düzenliyoruz. Yönetmelik ve kanunların hem AB ile uyumlu hale getirilmesi hem de R32’nin sağladığı avantajların yaygınlaştırılması için bu konuya özel bir önem veriyoruz. Sonuçta misyon edindiğimiz ana amaç; çevreye daha az zararlı, daha ekonomik ve daha verimli cihazlarla kullanıcıların karşısına çıkmak. Ayrıca bu üç ana hedefi teknoloji ile birleştirmek.”